Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İklimlendirme Sektöründe Tedarik Zinciri Risk Altında

Küresel piyasalar, koronavirüs salgınının oluşturmuş olduğu olumsuz koşullardan çıkarken, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte yeniden zora giren …

Küresel piyasalar, koronavirüs salgınının

Küresel piyasalar, koronavirüs salgınının oluşturmuş olduğu olumsuz koşullardan çıkarken, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte yeniden zora giren küresel tedarik zinciri birçok sektörde olduğu gibi iklimlendirme sektöründe de riskleri artırdı.

İklimlendirme Sektörü Küresel Tedarik Zinciri Risklerini Nasıl Yönetiyor?

Firmaların Satınalma Faaliyetlerinde Hangi Stratejiler Ön Plana Çıkıyor?

Fortes Mühendislik A.Ş İcra Kurulu Üyesi ve Satınalma Direktörü Sn.Yasin Özcan Çelebi, iklimlendirme sektöründeki tedarik sorunları ve satınalma stratejileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Doğru Planlama Modülü Riski En Aza İndirebilir

İklimlendirme sektöründe pandemi süreciyle birlikte tedarik zincirinde büyük aksamalar yaşandığını dile getiren Fortes Mühendislik Satınalma Direktörü Yasin Özcan Çelebi, şunları ifade etti:

“Tedarik zincirindeki aksamaların ana kaynağı, arzın yeteri kadar oluşmamasıdır. Üretimin sekteye uğraması sonrasında üretim miktarlarının düşmesi, iş gücünün azalması gibi sorunlar hem arz tarafında hem de lojistik tarafında ciddi sorunları da beraberinde getirdi.

Tedarik zincirindeki bu sorunlar üretim ve lojistik maliyetlerinin artmasına neden oldu. Tedarik zincirinde aksamalarda özellikle son 2 yılda yükselen bir grafikle karşı karşıyayız. Tedarik zincirinde var olan sıkıntılar, Rusya – Ukrayna savaşıyla birlikte tırmanışa geçti. Başta Demir Çelik sektörü olmak üzere tüm emtia fiyatlarındaki ciddi artışlar, döviz kurunun Türkiye’de yükselmesiyle beraber tüm dünyada enflasyon artışına ve küresel anlamda bir sorun haline geldi.

Tüm bu küresel ekonomik ortamda iklimlendirme sektörü, yan sanayi ve parça tedariği konularında sıkıntılar yaşıyor. Bu aşamada en doğru çözüm; doğru talep tahminlerinde bulunmak ve planlamayı doğru yapmaktır. Satınalma faaliyetlerinde en önemli nokta doğru bir planlama modülü oluşturabilmektir.” dedi.

2022 Zor Bir Yıl Olacak

Yükselen fiyatlarla birlikte 2022 yılının, ürün tedarik riskleri açısından zor bir yıl olacağının altını çizen Fortes Mühendislik Satınalma Direktörü Yasin Özcan Çelebi,

“Talep edilen ürüne istenilen fiyat karşılığının verilmesine rağmen tedarik edilememe riskinin yaşanacağı bir yıl olacağını tahmin ediyoruz. Bu durumun hem ısıtma hem soğutma sektöründe de geçerli olacağını öngörüyoruz. Özellikle cihaz gruplarında, uzak doğu Çin tarafında üretimlerin aksaması, demir çelik sektöründe Ukrayna, Rusya savaşına bağlı daha da artan fiyatlar tedarik zincirindeki belirsizlikleri tetikliyor.

Bundan dolayı doğru planlamalarla oluşturulmuş satın alma stratejileri, böylesine bir belirsizliğin olduğu bir ortamda hayati bir önem arz ediyor. Her sektörün tedarik sorunu yaşadığı bir ortamda en doğru planlamayı yapan, doğru zamanda satın alma faaliyetlerini gerçekleştiren, stok yönetimini en doğru şekilde yöneten firmalar ön plana çıkacaktır. Doğru planlamaları gerçekleştiren firmalar tedarik sorunlarıyla başa çıkabilecek duruma gelecekler ve bunun yansımalarını sahada, hem satış hem de karlılık anlamında elde edeceklerdir.

Fortes Mühendislik olarak planlama modülünü, satın alma departmanımız bünyesinde Enterprise Resource Planning(ERP) sistemlerinin desteği ile kurguluyoruz. Bu sayede tüm iş süreçlerimizi tek bir veri tabanında bütünleşmiş şekilde yönetiyoruz.

Planlama modülünde; Satış bütçesini referans alarak, stok yönetiminin etkin bir şekilde yönetiyor, depolardaki minimum ve maksimum stok miktarları belirlenerek bu doğrultuda stratejiler üretiyoruz. Emniyet stok miktarlarını oluşturarak önemli ürünlerle ilgili gerekli analizleri ve talep tahminlerini de yaparak satış bütçesine uygun bir şekilde tedarik planlamamızı yürütüyoruz.” dedi.

Satınalma Faaliyetlerinde Mühendislik Bakış Açısı

Fortes Grup şirketlerinin satınalma stratejileri oluştururken mühendislik bakış açısıyla satınalma yönetiminin yapıldığına dikkat çeken Fortes Mühendislik Satınalma Direktörü Yasin Özcan Çelebi, şöyle konuştu:

“Fortes Grup olarak en önemli ayırt edici özelliğimiz, mühendislik bakış açısıyla, mühendislik hesaplarıyla ürünün kalitesinden, ürün miktarına, ürünün planlamasından, tedarik zinciri lojistik planlamasına kadar olan tüm süreçlerimizi hızlı ve doğru analizlerle IT destekli ve iş zekâsı yazılımları da kullanarak yönetiyor olmamızdır.

Satınalma süreçlerimizi yönetirken; tedarikçi performans değerlendirmelerini, ürün sevk miktar uygunluğu, ürün performansını, fiyat karşılaştırılmasını, sürekliliği, şirketin kurumsal hafızasında olan paydaşlarımızla ilgili tüm toplantıları, gelişmeleri, görüşmeleri, kaydediliyor ve bu doğrultuda strateji ve satın alma konularına yön veriyoruz.” dedi.

Rasyonel Veri Analizi Yapılıyor

Fortes Grup şirketlerinin satınalma faaliyetlerinde nasıl bir yol izlendiği konusunda detaylı bilgiler paylaşan Sn. Çelebi, şu şekilde konuştu:

“Fortes Grup, satınalma faaliyetlerinde öncelikle optimum kalitede ürünle ilgili kendi sürecimizi Ar-Ge departmanımız aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Talep edilen ürünle ilgili teknik şartname ve istenilen kalite doğrultusunda Fortes Grup bünyesindeki teknik birim analiz çalışmalarını gerçekleştiriyor. Bununla ilgili gerekli saha kontrolleri yapılarak teknik sürecin tamamlanmasından sonra, satınalma birimimize ilgili ürün kapsamında geri dönüş sağlayarak süreci nihayete erdirir.

Bunun üzerine satınalma departmanımız ilgili firmayı onaylı tedarikçi listesine eklemek için firmanın ticari çalışmaları, referansları, ürün referansı, firmanın sahadaki marka geçerliliği gibi konuları analiz ederek, tedarikçi listesi ön değerlendirme formundan sonra onay tedarikçi listesine alıyor.

IT destekli bilgisayar programları ve iş zekası uygulamaları ile tek noktadan tüm verilerimizi analiz ederek; optimum kalitede, doğru miktarda, doğru zamanda, doğru fiyatla, doğru kaynaktan satınalma fonksiyonlarımızı icra ediyoruz. Rasyonel bir şekilde sayısal değerlere göre karar verip, sayısal değerler çerçevesinde talep tahmin yöntemlerimizi oluşturuyoruz.” diye ifade etti.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı