Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Av. Dilber Koyuncu – Çocuğun Yurtdışına Çıkarılması veya Kaçırılması

Av. Dilber Koyuncu –

Av. Dilber Koyuncu – Çocuğun Yurtdışına Çıkarılması veya Kaçırılması

Boşanma davalarında eşlerin uzlaşıya varamadıkları konuların en başında müşterek çocuğun velayeti gelmektedir. Hakim müşterek çocuğun velayetinin kime verilmesi gerektiğini takdir ederken; çocuğun yaşı, eğitimi, tarafların sosyal imkanları ve bunun gibi birçok hususu göz önüne alarak  karar verir. Uygulamada, velayet altına alınmış çocuğun yurtdışına çıkarılması hususunda taraflar arasında sorunlar yaşandığı görülmektedir. Adana avukat Dilber Koyuncu bu konuda eşlerin hak ve yükümlülüklerini bilmesi gerektiğine vurgu yapıyor: Çocuğu yurtdışına çıkaran kişinin velayet hakkı olup olmadığına, seyahat amaçlı mı yoksa yurtdışına yerleşmek amacıyla mı çocuğu çıkarmak istediğine bakmak gerekir, dedi.

Çocuğu Yurtdışına Çıkarmak Durumunda İzin

Adana boşanma avukatı Dilber Koyuncu’ya göre; velayet hakkı kendisinde bulunan eşin velayet hakkını kullanmasının doğal sonucu olarak ortak çocuğu yurt dışına çıkarması boşandığı eşinin muvafakatına bağlı değildir. Kural olarak velayet kendisinde bulunan taraf çocuğu yurtdışına çıkarmak istemesi durumunda diğer eşten izin almak zorunda değildir. Ancak bazı ülkelerin uygulaması farklı olabilmekte ve vize için diğer eşin rızasını arayabilmektedirler.

Velayet Kendisinde Olmayan Eş Velayet Hakkının Düzenlenmesini Talep Edebilir Mi?

Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde hâkim, re’sen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır. Ancak velayet kendisinde olmayan eş, diğer eşin çocuğu kaçırmak niyetinde olduğunu yeterli delillerle ispat etmelidir. Aksi takdirde velayetin düzenlenmesi talebi reddedilir.

Velayet Sahibi Eşin Çocuğu Yurtdışına Kaçırması

Bu durumda velayet hakkına sahip olan eş velayet hakkını kötüye kullanmış olur. Zira diğer eşin çocuk ile kişisel ilişki kurması da mümkün olmayacaktır. Uluslararası hukukta bu gibi durumların önüne geçebilmek için, Türkiye’nin de taraf olduğu; “25 Ekim 1980 Tarihli Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Veçhelerine Dair Sözleşme” düzenlenmiştir.

Bu sözleşmenin uygulanabilmesi için taraf devletlerin başvuru mercii belirlemesi gerekmektedir. Türkiye için başvuru mercii; Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü; sözleşme tarafı diğer devletlerden çocuk iadesi talebi gelmesi halinde ise gönderici makam olarak Cumhuriyet Başsavcılıkları tespit edilmiştir.

Velayet davaları hakkında detaylı bilgi almak için Adana aile avukatı Dilber Koyuncu’ya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://avdilberkoyuncu.com/