GEBELİK VE TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE MYOM
Tüp bebek tedavisi yazılarımızı Ankara’dan yazmaya devam ediyoruz.
Myomlar kadın rahminde oluşan, iyi huylu tümörlerdir. Bunlara fibroid de denilebilir. Myomları olan kadınlarda çoğu zaman küçük myomlar belirti vermez ve rutin doktor kontrolü olmayan bir kadın bunu anlayamayabilir. Küçük olan myomlar anlaşılmadığı gibi bazı büyük myomlarda, şekli ve yeri gibi değişikliklerinde belirti vererek hastayı rahatsız edebilir ve kendilerini gösterebilirler.
Rahmin içerisinde veya dışarısında olabilir.
Nedenleri nelerdir? Myomlar neden oluşur?
30-40yaşlarında izlenme olasılığı daha yüksek olmak ile birlikte tam olarak myomun oluşmasının nedeni bilinmemektedir. Ancak kadınlardan salgılanan östrojen hormonunun var olan myomların büyümesinde yardımcı olduğu söylenmektedir. Bu durumda gebelik döneminde salgılanan yüksek düzey östrojen seviyesi de var olan myomları bebekle birlikte aynı anda büyütmektedir.
Ne gibi belirtiler verir ve myom oluştuğunu nasıl anlayabiliriz?
- Adet sancısı ve adet sancılarının daha şiddetli geçmesi
- Daha uzun ve sık adet döngüleri
- Fazla kanamaya bağlı kansızlık ve halsizlik
- Ara kanamalar
- Sık idrara çıkma
- Ağrılı cinsel ilişki
- Kabızlık
- Makatta ağrı
- Sürekli mesaneye baskı yapıp idrar varlığı hissi
- Tekrarlayan düşüklerde neden olabilir
- Tekrarlayan Ankara tüp bebek başarısızlıklarında neden olabilir
Tanı ve Tedavi Nedir ?
Var olan myomlar jinekolojik ultrasonografi ile ya da batın ultrasonografi ile görülebilmektedir.
Tedavi yöntemi ise ; cerrahi yöntem veya laporoskopik ( kapalı ) myomektomidir. Bulunduğu bölgeye, boyutuna göre karar verildikten sonra açık veya laporoskopik olarak rahimi almadan sadece myomların alınması işlemidir.
Myomlar Gebeliği Nasıl ve Neden Engeller ?
Myomların yerleşimleri tüplere yakın bir alanda olması nedeni ile tüplere baskı yaparak tüplerden yumurta sperm geçişini engelleyebilir. Böylelikle sperm ve yumurtanın döllenmesini engelleyerek gebelik oluşmamasına yol açar. Döllenme olsa bile endometriuma embriyonun tutunmasını engelleyerek gebelik elde edilemez. Gebeliğe ve Ankara tüp bebek merkezlerinde yapılan tüp bebek tedavilerine engel olup olmadığı ancak myomun yeri şekli ve boyutuna adetine göre değişebilmektedir. Myomlar gebeliklerde düşüğe sebep olabilir, bebeğin gelişmesine engel olabilir, bebeğin plesantasının zamanından önce ayrılarak dekole olmasına bebeğin oksijensiz kalmasına neden olabilir. Doğum sonrası kanama olması bile myomu olan hastalarda olası bir risktir.
Peki Myomu olan hasta tüp bebek tedavilerinden önce, gebelik durumunda ne yapmalıdır?1
Eğer jinekolog tarafından kontrol edilerek kontrollü gebelik sağlanıyorsa mutlaka gebelikten önce myomektomi işlemi ile myomunuzdan ayrılmanızı tavsiye ediyoruz. Ancak elbette yerleşimine ve boyutuna göre bu karar ertelenebilir veya hızlandırılabilir.
Tüp bebek tedavilerinden önce embriyonun tutunmasını kolaylaştırmak ve gebeliğin devamını sağlamak için myomektomi kararı alınmalıdır.
Gebelik eğer plansız elde edilmiş ise perinatolog tarafından gebelik takibi yapılmalıdır. Sıkı takip gerekebilir.
Doğum sezaryen ile doğum olursa şayet doğum sırasında myomlar uygunluğa göre alınabilmektedir.