Pestisit, genellikle haşerelerden kurtulmak için kullanılan ve zehir ihtiva eden bir maddedir. Meyve ya da sebzeleri haşere saldırısında kurtarmak için kullanılan pestisit, her ne kadar gıda ürününün formunu korusa da, insan sağlığına da etkisi çok büyüktür. Peki, pestisit nedir ve zararları nelerdir? İşte, pestisitin zararları hakkında detaylı bilgiler.
Pestisit kavramını ve kullanım miktarlarını aktaran MAKİMTEK Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Kadriye Şener, pestisit analizlerinin hayati önem taşıdığını ve yapılması gerektiğini kaydetti.
Pestisit kullanımının yasal limitlerin üzerinde olmasını tehlikelere ve ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini paylaşan Şener;” Pestisit kullanımı günümüzde her geçen gün artması Dünya Sağlık Örgütü tarafından da oldukça tehlikeli olarak görülmektedir. Dünyada yıllık ortalama pestisit 3,5 milyon ton iken yıllara göre değişmekle beraber ülkemizden 20-25 bin ton bitki koruma ürünü ihracatı yapılmakta ve Türkiye’de yıllık 50-55 bin ton toplam pestisit kullanılmaktadır. Tüketicilerin korunması için, pestisit kalıntıları, dünya genelinde katı talimatlara tabidir. Pestisit kalıntılarının yasal limitlerin üzerinde olması tehlikelere ve ciddi sağlık problemlerine sebep olabilmektedir. Bu nedenle tükettiğimiz meyve ve sebzelerin uluslararası mevzuatlara uygunluğunu sağlamak, sağlık problemlerine yol açabilecek pestisit kalıntısının belirlenmesi ve kontrolü için hayati bir uygulama olan pestisit analizlerinin yapılması şarttır.” Dedi.
Kullanımın doğru şekilde yönetilmediğinde Pestisit analizlerinin insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini vurgulayan Şener;” Türkiye’de pestisit kullanımı, tarım sektörünün önemli bir parçası olarak görülmektedir. pestisitler tarım ürünlerini hastalıklardan, böceklerden ve yabancı otlardan koruyarak verimi arttırmaya yönelik bir araç olarak önemli bir rol oynar. Pestisitlerin kullanımı, doğru şekilde yönetilmediğinde çevresel etkilere ve insan sağlına ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle güvenli ve uygun dozajlar önemlidir.” İfadelerine yer verdi.
Pestisit analizlerinin bölgenin ilk ve tek gıda kontrol laboratuvarı olan MAKİMTEK Özel Gıda Kontrol Laboratuvarında yapıldığını da ekleyen Şener; ”Pestisit kalıntı analizleri, farklı özelliklerdeki birçok aktif maddenin aynı anda analiz edilmesini gerekli kılan, gelişmiş kromatografik teknikler kullanılarak gerçekleştirilen ve konusunda uzmanlık gerektiren analizlerdir. MAKİMTEK Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı bünyesinde bulunan kromatografik cihazlar ile pestisit analiz çalışmaları tamamlanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığına kuru ve yaş kayısı başta olmak üzere meyve-sebze ve yemlerde gerekli olan ithalat ve ihracat numuneleri kapsayacak şekilde yapılan çalışmalarımız sunulmuştur. MAKİMTEK Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı olarak alanında uzman, deneyimli kadromuzla bölgede yine bir ilke imza atıyoruz. Kurumumuz tarafından çalışmaları tamamlanmış olan pestisit analizini bölgemize kazandırıyoruz.” Sözlerini kullandı.